Napi hírek hvg

Pedig, ha jó a fizikai kondíciónk, akkor a nyugdíjaskor még rengeteg lehetőséget tartogat, a csoportos túrázástól a bridzspartikon át az unokázásig! Képek innen: 5, 8

Krisztusi kor 33 english

  • Füstfaragó Flórián: A harmincharmadik év
  • Budapest stuttgart repülő
  • Bruno mars magasság
  • Krisztusi kor 33 7
  • Krisztusi kor 33 3

Ezt hogy??? ( gyors fejszámolás) Jaaaaaa…. Az ötvenedik életév is nagy számvetésekre tud sarkallni: jól vezettem én az életemet? Elértem a céljaimat? A megfelelő embert választottam életreszóló páromnak? Vigyáztam eléggé az egészségemre? Meddig kell még zsebpénzt adnom a büdös kölöknek, ahelyett, hogy a saját lábára állna? Az a kor, amikor valamelyik fiatalabb rokonod, akinek megszületésére is jól emlékszel, betölti a 18-at. Erősen tudja sokkolni az embert, amikor a kis Esztike unokahúgod, akivel még nemrég babáztál, HIRTELEN kész nő lett, aki inkább csávózik. Ilyenkor te is jobban érzed, hogy te sem vagy már annyi idős, mint amikor először a kezedbe fogtad anno a kisbabát. A nyugdíjba lépés kora: akár már alig várja az ember, hogy elérje a nyugdíjas kort, akár tiltakozik, mert úgy érzi, még elég tettre kész és energikus, és simán tudna még dolgozni, a nyugdíjkorhatár is egy nagy fordulópont tud lenni. Sokan rástresszelnek arra, hogy a társasalomnak már nincs rájuk szüksége egy szétdolgozott élet után (most az anyagiak stresszéről direkt nem írunk), és hogy mi mindent mulasztottak el aktívabb éveikben.

Ja, és 1975. október 5-én megszületett a kis Platen. Isten éltesse!

2014. 11. 22. Habár az öregedés konstans para az örök fiatalságot hajszoló társadalmunkban, vannak kiemelkedően neuralgikus pontok. Szerencsés esetben nem éled meg mindet, csak egy párat közülük. Ha egyiket sem, gratulálunk: a ritka kiegyensúlyozott kivételek közé tartozol! A késő kamaszkor minden évét ide sorolhatjuk, amikor még nem vesztetted el a szüzességedet. Persze, persze, az lenne az ideális, ha nem a kortársak és a média nyomására szerezné meg az ember első, meghatározó tapasztalatát, ezt azonban elég nehéz kizárni az agyadból, ha az osztályban már mindenki elvesztette a szüzességét, csak te nem, és ettől páriának érzed magad. (Felnőtt fejjel pedig te is azt mondanád kamaszkori önmagadnak, hogy ugyan, ezen aztán kár stresszelni! ) A 27. életév: első ránézésre nem egy különös szám – még megnyugtató messzeségben van a 30, jó esetben már el tudtál helyezkedni, és a saját életedet éled, mi okod lenne hát a parára? Egyfajta kapunyitási pánik mégis sokakon eluralkodik ilyenkor: ráparázol, hogy a világraszóló tehetségednek már utat kellett volna törnie magának, hogy már el kellett volna érned valami felmutatható eredményt, vagy esetleg teljesen más szakmában kellene magad kipróbálnod, és a többi.

Felvilágosult ember mondhatja még, hogy "krisztusi kor", amikor mára...

"Aki egy embert megment, az egész világot menti meg" - idézi a Talmudot a holokauszt áldozatainak emlékét őrző jeruzsálemi Jad Vasem intézet. Lehet, hogy elég, ha szeretem - úgy értem: szeretem - a hozzám közelállókat? És egyáltalán: biztos, hogy felelősséggel tartozom másokért? Mi van, ha 33 évesen csak élvezni akarom az életet? Hátha éppen ez Isten szándéka, ezért teremtette a világot és benne engem? És mi van, ha más másként válaszol ezekre a kérdésekre, mint én? És mi van, ha én másként válaszolok, mint tettem húsz vagy harminc éve? * 1975-ben jelent meg magyarul egy könyv - Vladimir Páral: Az ifjú ember és a fehér bálna - amely akkoriban nagyon fontos volt számomra. Pontosabban nem csak ez a könyv (nem a legjobb műve), hanem a Páral összes, ami nekem ezzel kezdődött. Lényegében arról szólnak, hogy akarni kell megváltani a világot, mert felelősséggel tartozom magamért, a körülöttem élőkért, mindenkiért. S a megváltás eszköze az, ha élek, ha maximális izzással égek. Amiben persze el is lehet égni.

A 33. év áprilisában, egy pénteki napon, pontosan 33. április 3-án halt meg Jézus – állítják földrajztudósok, aki egy földrengésből állapították meg a dátumot. A kutatók érdeklődését Máté evangéliuma keltette fel, ahol a 27. fejezetben olvasható, hogy Jézus halálának pillanatában "a föld megrendült, sziklák repedtek meg…" (Máté, 27, 51). Miután Jézus halálának idejével kapcsolatos történeti forrásokat, földrajzi feljegyzéseket és csillagászati megfigyeléseket vizsgáltak át, Jefferson Williams geológus, valamint Achim Brauer és Markus Schwab, a Deutsches GeoForschungs Zentrum (GFZ) munkatársai a Jeruzsálemtől mindössze 21 kilométerre lévő holt-tengeri Ein Gedi Spa közelében talajmintákat vettek. A minden évben "újraépülő" szalagos agyaglerakódások mélyebb rétegeiben két földrengés nyomait fedezték fel. Az egyik nagyobb földrengés 31-ben következett be, a másik - datálásuk szerint - 26 és 36 között történhetett, de Máté evangéliumát is figyelembe véve keltezhető a 33. évre. Williams a Discovery Newsnak elmondta, Jézus keresztre feszítésének napja és hónapja az evangéliumok, a zsidó naptár és a csillagászati megfigyelések alapján datálható, az év számított bizonytalannak.

Aki 1975-ben született az idén lép(ett) a "krisztusi korba". Életkoromat (sok) és felekezetemet (nincs) tekintve abszolút kívülállóként eltöprengtem e kifejezés jelentésén: a szenvedésről vagy a megváltásról van szó? Vagyis jó-e az, ha valaki 33 éves. Mit jelent a "krisztusi kor" neki magának, illetve a környezetének. Jut eszembe: Jézus meg se érte a 33. születésnapját. (És persze tudom az első kérdésemre a "hivatalos" választ: szenvedés általi megváltás. Elnézést, ha valakit hitében sértenék! ) Szóval azon a 33 éves, törékeny férfin akkor csak a szenvedés és az elkeseredés látszott: " ELI, ELI! LAMA SABAKTÁNI? azaz: Én Istenem, én Istenem! miért hagyál el engemet? " Mi következik ebből - következik-e bármi - egy ma "krisztusi korban" lévőre? Krisztusi korban van-e mindenki, aki 33 éves? Vagyis kötelesség-e megváltani akarni a világot? Esetleg akkor is, ha lehetetlennek látjuk a célt, nehéznek a feladatot, félünk tőle? S mi van, ha nem is érdekel a dolog? És mit jelent az, hogy "megváltani a világot"?

Krisztusi kor a 33. esztendő A keresztre feszítés ideje a megtöretett test a meggyötört lélek a szenvedő szellem öröknek tűnő percei A sötétség és kilátástalanság most mindent elborít Ne hidd, hogy ez a vég, higgyél a csodában! Aki megteheti, megteszi a Te hited által a csodát. Ne feledd sohasem: harangzúgás között, isteni terv szerint jöttél a világra, s nem jöttél hiába: HIDD A FELTÁMADÁST! 1992. Éva lányomnak születésnapjára.

Krisztusi kor 33 hours

"Mert sokan jőnek majd az én nevemben, a kik ezt mondják: Én vagyok a Krisztus; és sokakat elhitetnek. Hallanotok kell majd háborúkról és háborúk híreiről: meglássátok, hogy meg ne rémüljetek; mert mindezeknek meg kell lenniök. De még ez nem itt a vég. Mert nemzet támad nemzet ellen, és ország ország ellen; és lésznek éhségek és döghalálok, és földindulások mindenfelé. Mind ez pedig a sok nyomorúságnak kezdete. Akkor nyomorúságra adnak majd benneteket, és megölnek titeket; és gyűlöletesek lesztek minden nép előtt az én nevemért. És akkor sokan megbotránkoznak, és elárulják egymást, és gyűlölik egymást. És sok hamis próféta támad, a kik sokakat elhitetnek. És mivelhogy a gonoszság megsokasodik, a szeretet sokakban meghidegül. De a ki mindvégig állhatatos marad, az idvezül. " (Máté Evangyélioma 24, 5-13. ) Hozzánk csak sokkal később jutott el, de 1975-ben mutatták be a Rocky Horror Picture Show -t. Nyugat-Európában kultuszfilm lett, a prűd Amerikában botrány, nálunk csak egy film. Én imádom.

De addig... Szeretem a cseh irodalmat (ami nekem is Hašekkel, a Svejk kel kezdődött). Tudom, hogy a filozofikus Kundera mélyebben érti és magyarázza világunkat, a hol érzelmes, hol kicsit cinikus Hrabal egyszerűen nagyobb író, de Páral fontos volt - segített hinni és csalódni. (A napokban újraolvastam, már nem volt "olyan", és még azon is eltöprengtem, hogy annak idején vajon a 23 éves, lelkes Břeťával vagy a kiábrándult, cinikus, már 40 éves (mindkettő közel a 33-hoz! ) Vikkel azonosítottam magam. "Röviddel reggel hat után Břeťa Laboutka (23) kinyitotta a szemét, az ablakkeretben napsugár és benne a jógázó Vik lába.

October 15, 2020